Ogólnopolski Tydzień Kariery

W ramach obchodów Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery uczniowie klas III gimnazjum uczestniczyli w wycieczce do fabryki rowerów Kross w Przasnyszu. Podczas wizyty w fabryce uczniowie poznali cały proces produkcji rowerów , od surowej ramy do gotowego roweru. Gimnazjaliści dowiedzieli się jakie wykształcenie potrzebne jest na poszczególnych stanowiskach pracy. Fabryka Kross zrobiła na uczniach ogromne wrażenie. Największe zainteresowanie wzbudziło laboratorium, gdzie testowane są rowery. Wiele emocji wzbudziły w uczestnikach wycieczki rowery elektryczne, które Kross produkuje i które mogli wypróbować. Tego dnia uczniowie gimnazjum odwiedzili też Port Lotniczy Mazury w Szymanach. Zwiedzanie lotniska rozpoczęli od poddania się bardzo dokładnej kontroli bezpieczeństwa, następnie autokarem pojechali do punktu kontroli lotów oraz do straży pożarnej lotniska. Tam poznali możliwości bardzo nowoczesnego wozu strażackiego Pantera, który zainteresował nie tylko chłopców. Uczniowie spotkali się też z sokolnikiem, który z pasją opowiedział o oswajaniu drapieżnych ptaków i o tym jak zostać sokolnikiem. Każdy chętny mógł potrzymać oswojonego Jastrzębia. Z przewodnikiem spacerowaliśmy po terminalu. Odwiedziliśmy miejsca, które dostępne są tylko dla obsługi technicznej lotniska. Ten piękny obiekt zrobił na uczniach ogromne wrażenie. Organizatorem wycieczki była p. Jolanta Jakończuk doradca zawodowy, opiekun p. Ewa Radzanowska pedagog. Wycieczka mogła się odbyć dzięki wsparciu Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Barczewie.

Klasa V na zielonej szkole

20 października 2017 r. klasa V wybrała się wraz z wychowawcą p. Andrzejem Sawickim na zieloną szkołę w okolicach Olsztyna. Nie mogło zabraknąć i zabawy i nauki ukierunkowanej na poznanie przyrody – ekosystemu lasu i jeziora. Po nauce przyszedł czas na zabawy basenowe, kręgielnię i park linowy.

Warsztaty pieczenia pizzy

Podsumowaniem Światowego Dnia Żywności w klasie 3 SP, był wyjazd do restauracji Sphinx w Olsztynie na warsztaty pieczenia pizzy. Dzieci poznały pokrótce historię powstania pizzy, jej pochodzenie oraz sposób przygotowania. Samodzielnie wałkowały ciasto (wcześniej uczestniczyły w procesie wyrabiania), smarowały sosem oraz komponowały dodatki, po czym pizze trafiały do pieca. Z niecierpliwością czekaliśmy na pizze. Manager Sphinxa, p.Marcin Nadolny nie nadążał jej przynosić, bo taki mieliśmy apetyt. O dziwo, tylko nieliczne dzieci odkładały warzywa na bok. Na koniec każdy uczeń otrzymał dyplom szkolenia w zakresie pieczenia pizzy.
Drodzy rodzice, macie zatem już swoich „masterchefów pizzy”
Serdecznie dziękujemy restauracji Sphinx w Olsztynie, Państwu Wagner za transport oraz Pani Ewie Juszczyk, za pomoc w sprawowaniu opieki nad trzecioklasistami. Wyjazd zorganizowała p. Beata Sierpińska. 🍕🍕🍕

 

Dzień warmińskiego chleba

19 października uczniowie klas I-III obchodzili Dzień warmińskiego chleba. W tym dniu, biblioteka szkolna przygotowała dla najmłodszych specjalne spotkanie. Uczniowie dowiedzieli się na nim jak powstaje mąka oraz z jakich urządzeń korzysta na co dzień piekarz. Dzieci wspólnie zastanowiły się jakie składniki są niezbędne do przygotowania chleba oraz jakie pieczywo jedzą ludzie w innych krajach. Lekcja zakończyła się odczytaniem legendy pt. „Jak chleb w kamień się zamienił”. Organizatorem spotkania była p. Magdalena Florysiak. 🍞

Projekt „Umiem pływać”

Klasa 3 SP zakończyła projekt ,”Umiem pływać” 2016/17, finansowany z budżetu Miasta Barczewo. Na 16 uczniów troje zdobyło już kartę pływacką: Miłosz Grzywiński, Leila Castalano, Dominik Matysek. Pozostali znacznie podnieśli swoje umiejętności pływackie. W nagrodę mieli czas na swobodne zabawy w wodzie.