Jadłospis


Uwaga! Zmiana w jadłospisie na dzień 10.09.2021 r.
Zmiana dotyczy podwieczorku, który zostaje zmieniony na :
Wafle ryżowe z domową nutellą ( banan, Kakao, sok z cytryny), owoce.

JADŁOSPIS 30.08 – 3.09.2021 r.

Poniedziałek
PosiłekPotrawa Alergeny
I i II śniadanieBułka z masłem, parówki, pomidor, herbata owocowa



Gluten, mleko, jaja,seler
Zupa i II danieZupa z kluseczkami lanymi Gluten, mleko, jaja,seler
Kurczak w sosie śmietanowo ziołowym z makaronem, woda z cytryną 
Wafle ryżowe, pomarańcza 
Wtorek
PosiłekPotrawa Alergeny
I i II śniadaniePieczywo z pastą jajeczną z koperkiem, ogórek zielony, herbata miętowa Gluten, mleko, jaja,seler
 Zupa buraczkowa  
Zupa i II danieKlopsiki wieprzowe z ziemniaczkami i surówką, kompot owocowy Seler, gluten, mleko, Jaja,
PodwieczorekOwoce + ciasteczka owsiane Gluten, jaja, mleko
ŚRODA
PosiłekPotrawa Alergeny
 Orzechowo bananowa owsianka, pieczywo mieszane z sałatą i pomidorem, herbata z miodem i cytryną Gluten
Mleko
Zupa i II danieZupa delikatna grochowa Seler, gluten, mleko, jaja
Kotlet mielony, ziemniaczki, surówka, kompot owocowy 
PodwieczorekDomowy jogurt czekoladowy, kawałeczki jabłka  Gluten, jaja, mleko
CZWARTEK
PosiłekPotrawa Alergeny
 Pieczywo z szynką drobiową i paskami papryki, płatki kukurydziane na mleku Gluten, mleko, jaja
Zupa i II danieZupa pomidorowa z ryżem Gluten, mleko, Jaja
Gulasz z kaszą gryczaną, surówka, kompot owocowy 
PodwieczorekChałka z serkiem Danio, winogrona Gluten, jaja, mleko
PIĄTEK
PosiłekPotrawa Alergeny
I i II śniadanieChlebek żytni z masłem i serem, kakao  Gluten, mleko
Zupa rosół 
Zupa i II danieFilet z tilapii z ziemniaczkami i surówką, woda z pomarańczą Seler, gluten, mleko, Jaja, ryba
PodwieczorekKisiel + mix owoców  







Jadłospis 6 – 10.09.2021 r
W dni w których śniadanie składa się z dwóch pozycji, rekomendujemy następujące rozbicie czasowe dziennego zapotrzebowana  kalorycznego :Śniadanie 25%; II Śniadanie 10%; Obiad 30 %; Podwieczorek 10 %. oraz pozostałe 25% w domu w ramach dwóch posiłków. Natomiast przy jednodaniowym śniadaniu : Ś:25%;O 35% P: 15% ; W domu – 25%.
Sugerujemy również rozbijanie posiłków dzieciom tak, aby śniadanie dwupozycyjne było wydawane w odstępach czasowy.

np. zupa mleczna, odstęp czasowy ustalany indywidualnie, kanapki, zupa wchodząca w skład obiadu, odstęp czasowy, drugie danie, odstęp czasowy, podwieczorek.
W dni, w które nie występują dwa posiłki mleczne – uzupełniamy nabiał zabielając zupę jogurtem. Prosimy pamiętać o tym że każde dziecko jest inne oraz ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, wynikające z zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Poniedziałek
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieKluski lane na mleku, chlebek z dżemem, herbata z cytryną1,3,6,7 
Zupa i II danieLekka zupa wielowarzywna z ziemniakami, śmietanką2,6,7


Gulasz wieprzowy, kasza gryczana, surówka z białej kapusty i kopru, woda z pomarańczą1,8
Babka piaskowa z mlekiem1,3,5,6,7
Wtorek
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadaniePłatki owsiane z bananem i masłem orzechowym, pieczywo z sałata i ogórkiem, herbata owocowa1,3,5,6,7,8 
 Zupa gulaszowa  1,7 
Zupa i II danieKotlet kalafiorowo – jajeczny w lekkim sosie chrzanowym z kaszą bulgur
kompot owocowy 
1,3,6,7 
PodwieczorekDomowa maślanka z jabłkiem i cynamonem5,6,7 
ŚRODA
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieJajecznica na maśle, szczypiorek, pomidor, mini kajzerka, herbata z miodem i cytryną, ryż basmanti na mleku.1,3,6,7,8 
Zupa i II danieZupa krem z marchwi1,3,7 
Potrawka z udka kurczaka bez skóry z soczewicą i ziemniaczkami, kompot owocowy1,6,7,8
PodwieczorekSmoothie z bananem i pomarańczą na jogurcie7 
CZWARTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadaniePasta z makreli z chlebkiem żytnim, papryką i ogórkiem, herbata miętowa1,3,7 
Zupa i II danieŻurek z ziemniaczkami1,7 
Leczo z filetem z piersi kurczaka i ryżem, kompot jabłkowy1
PodwieczorekShake truskawkowy6,7 
PIĄTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieŚniadaniowe ciasto owsiane z bakaliami kawa zbożowa, musli z mlekiem1,3,6,7 
Zupa koperkowa7
Zupa i II danieRyba (filet)z pieca w sosie śmietanowym, ziemniaczki , surówka, kompot2,4,7 
PodwieczorekJabłko pieczone z płatkami owsianymi i migdałami, z dodatkiem cynamonu i miodu1,5,8 

ALERGENY :
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce , orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia i produkty pochodne
Jadłospis opracowano przy współpracy z Firmą Hacpasz Hanna Półtorak oraz Dietetyk Karolina Szynaka z wykorzystaniem niektórych pozycji w jadłospisie oraz z rekomendacji dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach: https://www.gov.pl/attachment/138a0ce9-e87c-4861-9804-9654b2ac8f14

Jadłospis 13-17.09.2021 r
 W dni w których śniadanie składa się z dwóch pozycji, rekomendujemy następujące rozbicie czasowe dziennego zapotrzebowana  kalorycznego :

Śniadanie 25%; II Śniadanie 10%; Obiad 30 %; Podwieczorek 10 %. oraz pozostałe 25% w domu w ramach dwóch posiłków. Natomiast przy jednodaniowym śniadaniu : Ś:25%;O 35% P: 15% ; W domu – 25%.
Sugerujemy również rozbijanie posiłków dzieciom tak, aby śniadanie dwupozycyjne było wydawane w odstępach czasowy.

np. zupa mleczna, odstęp czasowy ustalany indywidualnie, kanapki, zupa wchodząca w skład obiadu, odstęp czasowy, drugie danie, odstęp czasowy, podwieczorek.
W dni, w które nie występują dwa posiłki mleczne – uzupełniamy nabiał zabielając zupę jogurtem. Prosimy pamiętać o tym że każde dziecko jest inne oraz ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, wynikające z zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Poniedziałek
PosiłekPotrawa ALERGENY
I i II śniadaniePasta z fasoli z koperkiem, bułka pszenna pomidor, herbata, płatki ryżowe na mleku

1,2,3,5,7
Zupa i II danieKrem ze szpinaku   5,7
1,3,6,7
1,3,7
Penne z pieczarkami, kalafiorem, natką pietruszki i filetem drobiowym, woda z miętą   
Karmelowy pudding 
Wtorek
PosiłekPotrawa ALERGENY
I i II śniadanieMalinowy twarożek z płatkami owsianymi, herbata, chlebek razowy z szynką parzoną i pomidorem 1,7
 Zupa z białych warzyw 7
Zupa i II danieSzynka wieprzowa duszona w sosie własnym kasza perłowa, buraczki, kompot owocowy 1,3,6,7
PodwieczorekZielony koktajl jabłkowo pomarańczowy 
ŚRODA
PosiłekPotrawa ALERGENY
 Jaglanka z masłem orzechowym i bananem, chlebek z pasztetem i paskami papryki 1,5,7,8
Zupa i II danieZupa bolońska 5,7,8
5,8
Potrawka z udka kurczaka bez skóry z soczewicą i ziemniaczkami
Mini marchewki na maśle
 
PodwieczorekChrupiące owsiane ciasteczka z bakaliami 1,3,5,6,7,8
CZWARTEK
PosiłekKanapka z szynką z kurczaka własnego wypieku z masłem, ogórkiem i kiełkami, płatki ryżowe na mleku, herbata ALERGENY
Zupa i II danieZupa porowa 1,6,7
1,3,7
Schab z ziemniaczkami i mizerią, lemoniada z miętą, cytryną 
PodwieczorekRoladki z tortilli z szynką serem i warzywami 1,3,5,6,7,8
PIĄTEK
PosiłekPotrawa ALERGENY
I i II śniadanieMix kanapek z szynką, serem i warzywami, kawa zblożowa 1,3,5,7,8
Zupa i II danieZupa barszcz ukraiński
Klopsiki rybne gotowane w sosie, z ziemniaczkami i surówką z groszku i marchewki
 1,2,3,4,7,8
PodwieczorekBudyń jaglano bananowy 1,6,7,8

ALERGENY :
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce , orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia i produkty pochodne

Jadłospis opracowano przy współpracy z Firmą Hacpasz Hanna Półtorak oraz Dietetyk Karolina Szynaka z wykorzystaniem niektórych pozycji w jadłospisie oraz z rekomendacji dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach: https://www.gov.pl/attachment/138a0ce9-e87c-4861-9804-9654b2ac8f14
W dni w których śniadanie składa się z dwóch pozycji, rekomendujemy następujące rozbicie czasowe dziennego zapotrzebowana  kalorycznego :

20-24.09.2021 r.
Śniadanie 25%; II Śniadanie 10%; Obiad 30 %; Podwieczorek 10 %. oraz pozostałe 25% w domu w ramach dwóch posiłków. Natomiast przy jednodaniowym śniadaniu : Ś:25%;O 35% P: 15% ; W domu – 25%.
Sugerujemy również rozbijanie posiłków dzieciom tak, aby śniadanie dwupozycyjne było wydawane w odstępach czasowy.

np. zupa mleczna, odstęp czasowy ustalany indywidualnie, kanapki, zupa wchodząca w skład obiadu, odstęp czasowy, drugie danie, odstęp czasowy, podwieczorek.
W dni, w które nie występują dwa posiłki mleczne – uzupełniamy nabiał zabielając zupę jogurtem. Prosimy pamiętać o tym że każde dziecko jest inne oraz ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, wynikające z zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Poniedziałek
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadaniePłatki ryżowe na mleku z cynamonem, pieczywo z szynką drobiową i ogórkiem, herbata owocowa1,3,5,6,7,8 
Zupa i II danieFilet z piersi kurczaka w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi i jabłka3,5,7 
Rosół z makaronem1,3
Musli z twarożkiem sernikowo waniliowym 1,3,5,7,8
 
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieDomowy jogurt z truskawkami i płatkami kukurydzianymi, chleb mieszany z pieczenią i ogórkiem1,3,7 
 Brokułowa z lanymi kluseczkami1,3,5,7 
Zupa i II danieKarczek duszony w sosie własnym z ziemniaczkami i
Surówka z selera z rodzynkami, kompot
1,7 
PodwieczorekMix owoców 
ŚRODA
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieKanapki z pastą warzywną, zupa mleczna z płatkami jaglanymi herbata miętowa1,3,7 
Zupa i II danieZupa z zielonego groszku7 
Pieczeń rzymska z ziemniaczkami, surówka z kapusty pekińskiej i pomidora z oliwą1,3,7
PodwieczorekJaglanka z bananem i sosem z masła orzechowego1,3,5,7,8 
CZWARTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
ŚniadanieZupa mleczna z makaronem, chlebek z pasztetem i warzywami, herbata owocowa1,3,7, 
Zupa i II danieKrem z buraka z oregano6,7 
Gulasz z mięsa drobiowego z fasolką szparagową i ziemniaczanym puree2,7,8
PodwieczorekDeser warstwowy z biszkoptem, bananem i jogurtem naturalnym z tartą czekoladą1,3,6,7,8 
PIĄTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadaniePieczywo z serem, kakao, banan1,3,5,7,8 
Zupa z zielonym groszkiem1,3,7
Zupa i II danieRyba zapiekana w porach, ziemniaczki, surówka1,4,5,8 
PodwieczorekDomowe ciasto marchewkowe, mleko1,3,7,8 

ALERGENY :
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce , orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia i produkty pochodne


Jadłospis opracowano przy współpracy z Firmą Hacpasz Hanna Półtorak oraz Dietetyk Karolina Szynaka z wykorzystaniem niektórych pozycji w jadłospisie oraz z rekomendacji dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach: https://www.gov.pl/attachment/138a0ce9-e87c-4861-9804-9654b2ac8f14

Jadłospis 27.09 – 1.10.2021 r.
W dni w których śniadanie składa się z dwóch pozycji, rekomendujemy następujące rozbicie czasowe dziennego zapotrzebowana  kalorycznego :

Śniadanie 25%; II Śniadanie 10%; Obiad 30 %; Podwieczorek 10 %. oraz pozostałe 25% w domu w ramach dwóch posiłków. Natomiast przy jednodaniowym śniadaniu : Ś:25%;O 35% P: 15% ; W domu – 25%.
Sugerujemy również rozbijanie posiłków dzieciom tak, aby śniadanie dwupozycyjne było wydawane w odstępach czasowy.

np. zupa mleczna, odstęp czasowy ustalany indywidualnie, kanapki, zupa wchodząca w skład obiadu, odstęp czasowy, drugie danie, odstęp czasowy, podwieczorek.
W dni, w które nie występują dwa posiłki mleczne – uzupełniamy nabiał zabielając zupę jogurtem. Prosimy pamiętać o tym że każde dziecko jest inne oraz ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, wynikające z zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Poniedziałek
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II ŚniadanieParówki, pieczywo razowe z masłem, plasterki pomidora, herbata owocowa, jogurt naturalny1,3,5,7,8 
Zupa i II danie

Podwieczorek
Barszcz ukraiński7 
Spaghetti z sosem warzywno-mięsnym z dodatkiem soczewicy, woda z miętą1,3,7
Ryż basmanti na mleku, kawałki jabłka1,3,7
 
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieJajecznica ze szczypiorkiem, bułka z masłem, pomidorki koktajlowe, zupa mleczna1,35,7 
 Zupa Kalafiorowa7 
Zupa i II danieBitka wieprzowa w sosie pieczeniowym, ziemniaczki, surówka z czerwonej kapusty, kompot1,3,7,8 
PodwieczorekWłasnego wyrobu ciasto drożdżowe z  rodzynkami, mleko1,3,5,7,8 
               ŚRODA
PosiłekPotrawaALERGENY 
ŚniadanieKanapki z pietruszkową pastą z ciecierzycy i pomidorem, kakaowa owsianka1,3,5,7,8 
Zupa i II danieKrem z marchwi z koperkiem7 
Gołąbki bez zawijania z kapustą w sosie pomidorowym z ziemniaczkami, kompot1,3,7
PodwieczorekKasza manna z musem malinowym1,8 
CZWARTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
ŚniadanieBułka z pastą twarogową z koperkiem i tartym ogórkiem, herbata z cytryną,1,3,7 
Zupa i II danieZupa szczawiowa7 
Sznycel drobiowy, ziemniaczki, surówka1,3,7
PodwieczorekDrożdżówka z powidłami,1,3,7 
PIĄTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieMix kanapek, z pasztetem,  szynką, serem i warzywami, herbata, kulki zbożowe na mleku1,2,3,6,7,8 
Zupa i II danieMielony kotlecik rybny w sosie chrzanowym z ziemniaczkami i surówką1,2,3,4,5,6,7 
PodwieczorekKoktajl  owocowy7 

ALERGENY :
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce , orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia i produkty pochodne


Jadłospis opracowano przy współpracy z Firmą Hacpasz Hanna Półtorak oraz Dietetyk Karolina Szynaka z wykorzystaniem niektórych pozycji w jadłospisie oraz z rekomendacji dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach: https://www.gov.pl/attachment/138a0ce9-e87c-4861-9804-9654b2ac8f14




Jadłospis 4.10 – 8.10.2021 r.
W dni w których śniadanie składa się z dwóch pozycji, rekomendujemy następujące rozbicie czasowe dziennego zapotrzebowana  kalorycznego :
Śniadanie 25%; II Śniadanie 10%; Obiad 30 %; Podwieczorek 10 %. oraz pozostałe 25% w domu w ramach dwóch posiłków. Natomiast przy jednodaniowym śniadaniu : Ś:25%;O 35% P: 15% ; W domu – 25%.
Sugerujemy również rozbijanie posiłków dzieciom tak, aby śniadanie dwupozycyjne było wydawane w odstępach czasowy.

np. zupa mleczna, odstęp czasowy ustalany indywidualnie, kanapki, zupa wchodząca w skład obiadu, odstęp czasowy, drugie danie, odstęp czasowy, podwieczorek.
W dni, w które nie występują dwa posiłki mleczne – uzupełniamy nabiał zabielając zupę jogurtem. Prosimy pamiętać o tym że każde dziecko jest inne oraz ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, wynikające z zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Poniedziałek
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieOwsianka z bananem na mleku, chlebek razowy z masłem i warzywami, herbata owocowa1,3,5,7,8

 
Zupa i II danieZupa rosolnik1,3,7 
Gulasz wieprzowy z warzywami i makronem – danie jednogarnkowe, woda1,3,7,
 Mix owoców –
Wtorek
PosiłekPotrawaALERGENY 
I i II śniadanieChleb razowy z masłem i pastą z jaj oraz szczypiorku, herbata miętowa, kluski lane na mleku1,3,7 
 Zupa minestrone z kapustą6,7,8 
Zupa i II daniePieczeń rzymska z jajkiem, ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej, kompot1,3,7 
PodwieczorekBudyń czekoladowy z musem wiśniowym1,3,7 
ŚRODA
PosiłekPotrawaALERGENY 
 Jabłkowo-cynamonowa owsianka na mleku, chlebek razowy z masłem, sałatą i serem, Herbata1,3,6,7 
Zupa i II danieZupa ogórkowa1,3,6,7 
Sznycel drobiowy smażony z ziemniaczkami i mizerią, kompot1,3,7
PodwieczorekSałatka jarzynowa z pieczywem3,6,7 
CZWARTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
ŚniadaniePieczywo pszenno-żytnie z masłem i ziołową pastą z zielonego groszku, ryż na mleku herbata owocowa1,3,5,6,7,8 
Zupa i II danieKrupnik jęczmienny1,3,6,7 
Klops wołowy w lekkim sosie musztardowym z kaszą gryczaną białą
Sałata ze śmietaną, kompot
1,3,7
PodwieczorekSmoothie bananowe1,7 
PIĄTEK
PosiłekPotrawaALERGENY 
ŚniadanieKanapki z dżemem, kanapki z serem, muszelki na mleku, herbata1,3,5,7,8 
Zupa i II danieZupa z fasoli szparagowej
Pulpety z dorsza w lekkim sosie majerankowym zgotowanymi ziemniakami
Buraczki z jabłkiem, koperkiem i oliwą z oliwek
1,3,5,7
1,3,7
 
PodwieczorekRyż zapiekany z jabłkami i cynamonem1,8 

ALERGENY :
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce , orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia i produkty pochodne

Jadłospis opracowano przy współpracy z Firmą Hacpasz Hanna Półtorak oraz Dietetyk Karolina Szynaka z wykorzystaniem niektórych pozycji w jadłospisie oraz z rekomendacji dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia w przedszkolach: https://www.gov.pl/attachment/138a0ce9-e87c-4861-9804-9654b2ac8f14

Ten wpis został opublikowany w kategorii Dla Rodziców. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.